Artifort designmeubelen, topkwaliteit gemaakt met respect voor het milieu
Het merk Artifort behoort al decennia lang tot de absolute top als het gaat om designmeubelen. De top bereiken doe je uiteraard niet zomaar. En aan de top blijven, is een minstens zo knappe prestatie als de top bereiken. Wat maakt Artifort designmeubelen dan zo bijzonder? We vertellen u graag meer over dit bijzondere Nederlandse merk dat, ook anno nu, toonaangevend is in de internationale designmeubelenwereld.
Hoe het allemaal begon
We nemen u mee terug in de tijd, naar het jaar 1890 om precies te zijn. Plaats van handelen is Maastricht, waar Jules Wagemans zich vestigde om een bedrijf in behangen en stofferen te beginnen. Jules neemt zijn zoon, Henricus Wagemans, in de zaak en deze bouwt het bedrijf uit tot een meubelzaak. Het bedrijf dat H. Wagemans & Van Tuinen heet, krijgt in 1928 zijn huidige naam Artifort. Om zich te onderscheiden van de concurrentie en het hoofd boven water te houden tijdens de crisis van de jaren dertig, wordt het roer omgegooid. Artifort kiest voor specialisatie en richt zich op het ontwerpen en produceren van functionele, comfortabele meubelen met een fraaie vormgeving, waarbij vernieuwende materialen en technieken niet geschuwd worden. Een voorbeeld van het innovatieve karakter van het merk is het als eerste toepassen van de Epeda-binnenvering in meubels als banken, stoelen en fauteuils.
Internationale topdesigners
Het duurt niet lang voordat Nederland te klein is voor het merk. Meubelontwerper Kho Liang le wordt eind jaren vijftig binnengehaald om Artifort naar een (nog) hoger plan te tillen. Nieuwe revolutionaire ontwerpen zorgen voor de internationale doorbraak waar het merk zo naar smacht. Ook het aantrekken van de Franse topontwerper Pierre Paulin droeg bij aan deze internationale doorbraak. Andere meubelontwerpers van naam die aan Artifort verbonden waren, zijn Geoffrey Harcourt, Wolfgang Mezger, Jeremy Harvey en Jasper Morrison. Gelukkig krijgt ook toptalent van eigen bodem de kans om zich verder te ontplooien bij Artifort. Denk hierbij aan namen als Nel Verschuuren, Gijs Bakker, René Holten en Jan Pesman.
Eind jaren negentig tot heden
In 1998 ontferm de Lande Group uit Schijndel zich over Artifort. Het merk krijgt door de overname van dit Noord-Brabants familiebedrijf een nieuwe impuls. Twee nieuwe meubelfabrieken worden gebouwd waar het ontwerpen en stofferen van meubels tot ware kunst wordt verheven. Een aantal spraakmakende designmeubelen worden geïntroduceerd, waarvan de Shark, de Bras en de Kalm de bekendste zijn. Innovatie staat nog steeds hoog in het vaandel. Zo wordt de techniek van driedimensionaal breien voor het eerst toegepast op een zitmeubel, genaamd de Patch Knit.
Artifort klassiekers
Veel Artifort meubelen mogen ware klassiekers genoemd worden. Denk bij klassiek niet aan ouderwets, want deze meubelen zijn tijdloos. Ze voelen zich dan ook in elke tijdsperiode thuis en passen zich moeiteloos aan de interieurstijl van nu aan. Een aantal van deze bijzonder fraaie en tijdloze ontwerpen lichten we er graag even voor u uit.
De Tulip:
In 1965 ontwierp Pierre Paulin de Tulip.
Deze sierlijke en simplistische fauteuil is bijzonder fraai vormgegeven.
De fauteuil zit zeer comfortabel en matcht uitstekend met verschillende interieurstijlen. Naast een grote fauteuil is de Tulip ook verkrijgbaar in een kleinere variant (Mid Tulip). De Little Tulip is een eetkamer- of kantoorstoel, maar is ook als barkruk verkrijgbaar.
F141/F142:
Geoffrey Harcourt had een geheel eigen kijk op meubels. Zijn filosofie was dat een stoel zich aanpast aan de mens en niet andersom. Het resultaat van deze gedachtegang is de bijzondere en luxueuze F141/F142 geworden.
Tijdloos en ook tegenwoordig nog zeer populair.
De Mushroom:
Dit meubelstuk is dermate uniek dat het een permanente plek heeft gekregen in het Museum of Modern Art in New York. Het ontwerp van deze fauteuil is wederom van Pierre Paulin. Het is een fauteuil waar zowel
lichaam als geest tot rust komen. De Mushroom is in een grote en kleine variant verkrijgbaar, natuurlijk met bijpassende voetenbank.
C683 en C684:
Natuurlijk mag een ontwerp van Kho Liang le niet ontbreken in deze korte lijst van Artifort klassiekers. Kho Liang le heeft de C683 bank eenvoudig gehouden en daar ligt meteen de grote kracht van deze bank. Hoogwaardige materialen en veel aandacht voor comfort, maken deze bank tot één waar je heerlijk op kunt relaxen. De C684 is de gecapitonneerde uitvoering van de C683.
Ribbon Chair:
We sluiten deze korte opsomming af met een design van Pierre Paulin. Hij ontwierp in 1966 de Ribbon Chair.
Dit zitmeubel is een eyecatcher van jewelste.
Niet voor niets heeft de Ribbon Chair een plaats gekregen in de National Gallery of Victoria in Melbourne.
Wat kan Stoffeerderij VDH voor uw Artifort meubelen betekenen?
Stoffeerderij VDH is gespecialiseerd in het (her)stofferen van designmeubelen. Het merk Artifort is dan ook geen onbekende voor ons. Wij behandelen uw Artifort meubelstuk met het respect dat meubelen van dit merk verdienen. De kwaliteit van deze meubelen is ongekend hoog. Frame en binnenwerk gaan vaak meer dan een leven lang mee. Wanneer enkel en alleen de stoffering aan vervanging toe is, is het niet nodig om het meubel van de hand te doen. Laat ons uw fraaie ‘Artifort’ van een nieuwe stoffering voorzien. Uiteraard werken ook wij met hoogwaardige materialen en gaan wij, net als Artifort, niet voor minder dan het allerbeste.
Herstofferen op een duurzame manier
Naast de passie voor designmeubelen en hoge eisen die we stellen, hebben we nog iets gemeen met Artifort. Zo is duurzaamheid ook een gemeenschappelijke factor. Artifort vind een circulaire economie belangrijk en hergebruikt materialen en grondstoffen. Stoffeerderij VDH gaat hierin zelfs nog een stap verder, want in het jaar 2030 willen wij volledig circulair ondernemen.
Wij (her)stofferen ook graag uw Artifort meubelen! Wilt u meer informatie over onze mogelijkheden voor design meubelen? Bekijk dan onze pagina Design meubels. Natuurlijk kunt u ons ook een bericht of direct een offerteaanvraag sturen via ons contact formulier.